Mayasız Poğaça (Peynirli veya Kıymalı)






Malzemeler:

1 yumurta+1 yumurta akı
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un (hamurun kıvamına göre 1 bardak daha eklenebilir)

Kıymalı İç harcı için:

1 orta boy kuru soğan
1 sap pırasa
150 gr kıyma
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı yağ

Peynirli İç Harcı için:

Yarım kalıp beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım demet maydanoz, dereotu (arzuya göre)
1 yumurta

Üzeri için:

1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Susam, çörekotu (arzuya göre)

Yapılışı:

1- Öncelikle poğaçamızın içine koyacağımız harcı hazırlıyoruz.

Kıymalı ise; İnce ince doğranmış soğan ve pırasayı 1 kaşık yağ ile öldürüyoruz. İçine kıymamızı da ekleyerek iyice kavuruyoruz. Harcımızın altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyerek soğumaya bırakıyoruz.

Peynirli ise; Bir kase içerisine rende kaşar, beyaz peynir ve yumurtayı bir çatal yardımı ile iyice ezerek karıştırıyoruz. Arzuya göre iç harcımıza maydanoz ya da dereotu ilave ediyoruz.

2- Hamurun yapılışı; Yumurta, süt, sıvı yağ, şeker ve tuzu iyice karıştırıyoruz. Başka bir kapta da un ile kabartma tozunu karıştırıp, hazırladığımız karışıma ilave ediyoruz. Yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini streç film ile kapatıp 20 dakika hamuru dinlendiriyoruz.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp içine harcımızı koyarak dilediğimiz gibi şekil veriyoruz. Üzerine yumurta sarısı, sıvı yağ karışımı sürüp 180 derecede ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.