Helva Tarifleri

Sade/Sütlü/Dondurmalı İrmik Helvası

Malzemeler:

1 bardak yağ (isteğe göre sıvı+tereyağ karışımı)
2 bardak irmik
3 bardak şeker
4 bardak süt+su karışımı
Çam fıstığı

1- Çam fıstığı ve irmik pembeleşene kadar yağ ile kavrulur. 
2- Şeker ilave edilerek şeker eriyinceye kadar ateşte çevrilir. 
3- Süt+su karışımı (dileyen sadece su veya süt kullanabilir) ilave edilir ve suyunu çekinceye kadar orta hararetli ateşte pişirilir (Trakyada macun kıvamında helva makbuldür, bulgur gibi tel tel dökülen bir helva istiyorsanız biraz daha pişirmeye devam etmelisiniz).

Not: Arzu edilirse helva ılıdıktan sonra bir kaseye streç film döşenip içine irmik helvamızdan ve dondurma konularak servis edilebilir. 

Un Helvası

Malzemeler

1 su bardağı sıvı yağ (arzuya göre yarım paket margarin ya da 125 gr. tereyağı kullanılabilir)
2 su bardağı un
1, 5 su bardağı şeker (daha az şekerli sevenler miktarı azaltabilirler)
1, 5 su bardağı süt veya su
Arzuya göre bir avuç ceviz içi

1-  Su ile şeker eriyene kadar karıştırılır ve bir kenara ayrılır.
2- Yağ ile un derince bir tencerede, orta hararetli ateşte unu yakmadan koyulaşana kadar kavrulur. Bu aşamada arzu edilirse ceviz de ilave edilerek kavrulabilir.
3- Yavaş yavaş kavrulan una şerbet ilave edilerek macun kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir.
4- İstediğimiz şekil verilerek servis edilir.

Saray Helvası (Tekirdağ)

Malzemeler

125 gram tereyağ veya margarin (yaklaşık 3 yemek kaşığı)
2 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
Fındık ya da fıstık

1- Yağımızı eritip bir kenara alıyoruz.
2- Dibi tutmayan bir tencerede unumuzu kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken şey kesinlikle unumuzun pembeleşmemesi ya da kararmaması (beyaza yakın hafif sarı olacak şekilde).
3- Rengi dönen unun üzerine erittiğimiz yağımız eklenir ve kare bir tepsi ya da borcama dökülür.
4- Arzuya göre fındık ya da fıstık üzerine dökülerek kaşık ile iyice bastırılır.
5- Ilınınca arzuya göre dilimlenerek 2-3 saat buzdolabında bekletilerek servis edilir.

Yaz Helvası

Malzemeler
4 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
3 su bardağı un
1 ,5 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı tahin
1 su bardağı irice öğütülmüş badem/fındık/fıstık/ceviz (arzuya göre herhangi biri ya da hepsi tercih edilebilir)

1- Yağımızı eritip üzerine unumuzu ekliyoruz ve kokusu çıkana kadar kavuruyoruz (pembeleşmeyecek veya kararmayacak).
2- Şekerimizi ilave ederek 2-3 dakika daha kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz.
3- Ateşten alıp üzerine tahin ve tercih ettiğimiz kuruyemişi (şekerleme, meyve vs. de olabilir) ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
4- İçine streç film serilmiş bir kaba boşaltıyoruz.
5- Oda sıcaklığında ılındıktan sonra 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra servis ediyoruz.

Nişasta Helvası/Akça Helva/Güllabiye (Trakya)

Malzemeler

1 Su bardağı buğday nişastası
1 Su bardağı şeker
2,5 bardak soğuk su
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı gülsuyu
Tarçın, ceviz içi, file badem

1- Tereyağımızı kısık ateşte yakmadan eritiyoruz ve bir kenara ayırıyoruz.
2- Yayvan ve derin bir tencereye soğuk suyumuzu koyup üzerine şeker ve nişastayı ekleyerek nişasta eriyene kadar çırpıyoruz.
3- Karışıma gülsuyunu ilave edip orta hararetli ateşte sürekli çırpmaya devam ediyoruz.
4- Boza kıvamına geldikten sonra tencerenin tabanına bastıra bastıra rengi hafif sarıya dönene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
5- Hafif sarıya dönen helvamıza azar azar tereyağını ilave edip macun kıvamına gelene kadar kısık ateşte karıştırmaya devam ediyoruz.
6- Ateşten alıp dilediğimiz şekli verip üzerine tarçın ve dövülmüş badem, ceviz karışımı serpip servis ediyoruz.

Not: Macun gibi bir kıvam değil de helva da bulgur bulgur bir kıvamdan hoşlanıyorsanız daha uzun süre pişirmeye devam edebilirsiniz.

Gaziler Helvası (Edirne)

Malzemeler

3 bardak un,
200 gr. tereyağı,
2 su bardağı su (veya süt)
1 su bardağı bal,
200 gr. tuzsuz badem.

1- Badem sıcak suda kabukları soyulana kadar bekletilir. Kabukları soyularak dişe gelecek şekilde kıyılır ve kıyılmış bademden 2-3 yemek kaşığı süslemek için kenara ayrılır.
2- Bal ve su bir tencerede kaynatılır ve şerbetimiz kenara ayrılır.
3- Tereyağ derin bir tencerede eritilip üzerine un ilave edilir. Kokusu çıkana kadar kavrulur. Badem ilave edilir ve un ile badem pembeleşene kadar kavurmaya devam edilir.
4- Kavrulan helvaya ilk sıcağı çıkan şerbet azar azar ilave edilerek topaklanmasına izin vermeden hızlı hızlı karıştırılır.
5- Suyunu çekene kadar pişirmeye devam edilir.
6- Pişen helvamıza istediğimiz şekli verip üzeri ayırdığımız badem ile süslenerek ılık servis edilir.

Kara Bulamaç (Kırklareli)

Malzemeler

1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı şeker pancarı pekmezi
3 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ

1- Su ile pekmezi iyice karıştırıyoruz ve bir kenara ayırıyoruz.
2- Mısır unu ile yağımızı kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve üzerine hazırladığımız pekmezli karışımı topaklanmasına izin vermeden karıştırarak azar azar ilave ediyoruz.
3- Un helvası kıvamına gelince ateşten alıyoruz ve dilediğimiz şekli vererek ılık servis ediyoruz.

Helva-i Hakani

Malzemeler
Yarım su bardağı buğday nişastası
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı pirinç unu
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı bal
1,5 su bardağı kaymak ya da 1 paket krema
1 su bardağı badem (kabukları soyulmuş)

1- Süt kaynatılır ve ılınınca içine bal eklenerek iyice eritilir.
2- Sıcak suda bekletilerek kabukları ayıklanmış badem yağda pembeleşene kadar kavrulur ve üzerini süslemek için 2 yemek kaşığı kadar bir kenara ayrılır.
3- Kavrulmuş bademlere nişasta, pirinç unu ve un eklenerek kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavrulur.
4- Süt yavaş yavaş ilave edilerek istediğimiz kıvama gelene kadar karıştırılır.
5- Ateşten alındıktan sonra kaymak ya da krema ilave edilerek iyice karıştırılır ve ılık olarak servis edilir.