Tatlı ve Tuzlu Lokma Tarifleri





Ballı Lokma Tatlısı

Malzemeler

3 bardak un,
2 bardak ılık süt
1 paket kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
Kızartmak için sıvı yağ

Şerbeti için:
3 bardak şeker
3 bardak su
2 yemek kaşığı bal

1- Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz ve kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz.
2- Ateşten aldığımız şerbet ılınınca içine bal karıştırıp buzdolabına soğumaya bırakıyoruz.
3- Hamur için olan malzemelerin tamamını iyice özleşene kadar çırpıyoruz.
4- 45 dakika hamurumuzu mayalanmaya bırakıyoruz.
5- Derin bir tencerede bol yağda lokmalarımızı kızartıyoruz (Yağın bol olması ve iyice kızdırılmış olması önemli, aksi takdirde hem yağ çeker hem de çıtır çıtır olmaz. Lokmaları yağa atacağımız kaşığımızı kızdırdığımız yağın içine sokup çıkarmamız hamuru kaşıkla daha kolay yağa atmamızı sağlayacaktır)
6- Kızarttığımız hamurları buzdolabından çıkardığımız soğuk şerbete atıyoruz ve 10-15 saniye bekletip cam kabımıza alıyoruz.

Not: İzmir lokması yapmak için elimizi yağlayıp hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp yuvarlıyoruz ve ortasını deliyoruz ve yağa öyle atıyoruz.

Lokma (kabalka, kulaç/kolaç, bişi/pişi-Mayalı)

3 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya ya da yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
Kızartmak için sıvı yağ

1- Tüm malzemelerimizi karıştırıp ele yapışan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
2- 45 dakika mayalamaya bırakıyoruz.
3- Kızgın yağda altın sarısı renk alıncaya kadar kızartıyoruz.

Not: Arzuya göre hamurun içine peynir, dereotu, maydanoz, baharat vs. ilave edebilirsiniz.

Lokma (kabalka, kulaç/kolaç, bişi/pişi-Mayasız)

3 yumurta
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1. 5 su bardağı un
Kızartmak için sıvı yağ

1- Tüm malzemelerimizi karıştırıp ele yapışan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
2- Kızgın yağda altın sarısı renk alıncaya kadar kızartıyoruz.

Not: Arzuya göre hamurun içine peynir, dereotu, maydanoz, baharat vs. ilave edebilirsiniz.