Dızmana Tarifi


Malzemeler

1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 bardak un

İçi için
1 kase peynir

Üzeri için
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 fincan sıvı yağ
Tuz


Yapılışı

1. Öncelikle süt, su, şeker ve kuru maya karıştırılarak 15 dakika mayanın aktifleşmesi sağlanır.
2. Un hariç tüm malzemeler eklenerek çırpılır.
3. Un 1 bardağı kenara ayrılarak iyice yoğurulur.
4. Kalan 1 bardak un yavaş yavaş eklenerek toparlanılır.*
5. 1 saat dinlenmeye bırakılır.
6. Dinlenen hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. İçine peynir konulur ve ufak toplar halinde tepsiye yerleştirilir.
7. 15-20 dakika da tepside mayalandırılır.
8. Yumurta, yoğurt, tuz ve sıvı yağ çırpılır ve hamurun üzerine dökülür.**
9. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.***


* Hamur ne kadar yumuşak olursa o kadar yumuşak bir poğaça, ekmek, çörek vs. elde edersiniz.
** Üzerine dökülen malzeme akışkan ve fazla gibi görünebilir. Endişelenmeyin hamur pişerken börek gibi sosu emecektir.
*** Fırını önceden ısıtmanıza gerek yok. Varsa fırınınızın turbo özelliği ile kullanılması daha güzel pişmesine neden olacaktır.