Klasik Ekmek Tarifi




Malzemeler
Yarım su bardağı sıcak su
1,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru maya
4 bardak un

Yapılışı
1- Su, toz şeker ve maya ile karıştırıp ve üzeri köpük köpük olana kadar (havanın sıcaklığına göre 10-15 dakika) bekletiyorum.
2- Unun 1 bardağını ayırıp geriye kalan tüm malzemeleri karışıma ekliyorum ve yoğuruyorum. En son ayırdığım unu da ekleyip hamurumu toparlıyorum.*
3- Üzerini bir bez ile örtüp hamur ilk halinin 2 katına çıkıncaya kadar (yine bulunduğunuz ortamın sıcaklığına göre 45 dakika ile 2 saat arasında değişiyor) bekletiyoruz.
4- Hamuru tezgaha alıp elimi sıvı yağ ile yağlıyorum ve elimle açıp katlayarak gazını çıkartıyorum ve tekrar yaklaşık 1 saat beklemeye bırakıyorum.**
5-  Bekleyen hamuru 2 parçaya ayırıp istediğim şekli verip fırın tepsisine yerleştiriyorum. Yaklaşık 15 dakika da tepside bekletip üzerine hiçbir şey sürmeden bıçakla çizikler atıp 240 derece fırına atıp üzeri kızarıncaya kadar pişiriyorum.

* Ele yapışan bir hamur oluyor.
** Bu işleme 2. mayalama diyoruz hem ekmeğin daha çok kabarmasını hem de maya kokmamasını sağlıyor.

Not: Pişme sırasında fırının içerisine 1 kase su koyarsanız ekmeğiniz kabuk bağlıyor ve dışı çıtır çıtır oluyor.

Ve bir sır ekmeği fırına atarken üzerini kapatıp 10-15 dakika piştikten sonra üzerini açarsanız yukarıdaki resimlerdeki gibi bir ekmek görüntüsü elde edersiniz.