Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Yaprak sarma, Türkiye'nin birçok yöresinde sevilerek yapılan bir yemektir. Hem zeytinyağlı hem de etli olarak yapılabilir. Zeytinyağlı sarma, daha hafif bir yemektir. Soğuk tüketilmesi nedeniyle sıcak yaz aylarının da vazgeçilmezlerinden biridir 🤤

Gelelim tarifine;

Malzemeler:

Yarım kilo salamura asma yaprağı
1,5 su bardağı pirinç
5-6 adet soğan
2 su bardağı su (1 su bardağı iç harcına, 1 su bardağı pişirmek için)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet taze nane
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiber
Dilediğiniz kadar tuz
Arzuya göre 1 çay kaşığı tarçın
Yine arzuya göre 1 çay kaşığı yenibahar
2 adet limon 

Yapılışı:

1. Pirinçleri yıkayıp süzün ve en az 20 dakika kaynamış suda bekletin.
2. Soğanı ince ince doğrayın, zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
3. Pirinçleri süzüp ekleyip pirinçler saydamlaşana kadar kavurun.
4. Dolmalık fıstığı, kuş üzümü, tuz, karabiber ekleyip 1 su bardağı su ekleyerek karıştırın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
5. Yaprakları ayıklayıp tuzlu limonlu suda haşlayın.
6. Yaprakların tüylü damarlı tarafında iç harçtan bir çay kaşığı kadar koyarak biraz gevşek sarın.
7. Bir tencereye sarmaları açılmaması için dikine dizin 1 su bardağı su ile tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte 30-40 dakika pişirin.

Sarmalarınız hazır. Afiyet olsun!

**Püf Noktaları:**

* Yaprakları sarmadan önce tuzlu suda bekleterek tuzluluğunu azaltabilirsiniz.
* İç harcına dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
* Sarmaları pişirirken üzerine limon dilimleri eklerseniz daha lezzetli olacaktır.