Ev Yapımı Trakya Usulü Tarhana


Tarhana, Türkiye'nin birçok yöresinde yapılan, domates, biber, soğan, un, yoğurt ve baharatlardan oluşan bir çorba çeşididir. Kışın tüketilmeye uygun olan tarhana, genellikle kurutulduktan sonra saklanır ve ihtiyaç halinde su ile karıştırılarak çorba yapılır.

Malzemeler:

2 kg domates
2 kg kırmızı biber
2 kg soğan
5 kg un
1/2 kg süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı çörtük/tarhana otu (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı kuru maya

Yapılışı:

1- Domatesleri yıkayıp rendeliyoruz.
2- Domatesleri tencereye koyuyoruz ve suyunu çekinceye kadar kaynatıyoruz.
2- Biberleri yıkayıp rendeliyoruz, soğanları ince ince doğrayıp pişen domatesler ile karıştırıyoruz.
3- Soğuyan karışıma yoğurdu, baharatları, mayayı ve tuzu ekleyip ve iyice karıştırıyoruz.
4- Karışım bir kaba koyup ve üzerini örtüp 3 gün ekşimeye bırakıyoruz.
5- Ekşiyen karşımımıza azar azar un ekleyip iyice yoğuruyoruz.
6- Ele yapışmayan sert bir hamur olacak.
7- Tarhanayı 10-15 gün şiştikçe yoğurarak dinlendiriyoruz.
8- Avuç içi kadar parçalar koparıp temiz bir bezin üzerinde kurumaya bırakıyoruz. Hergün ikiye bölerek gittikçe küçülterek yaklaşık 5 günde kuruyor.
9- Kuruyan tarhanayı robottan geçiriyoruz.

Not: Kuruyan tarhanayı elimize aldığımızda kolay kırılmalı ama içi ıslak olmamalıdır. Çok kurursa öğütülmesi zor olduğu için çok kurumamasına dikkat etmeliyiz.