Malzemeler
1 litre ev yapımı yoğurt (tercihen ekşi)
1 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı)
Su (yoğurdu inceltmek için, yaklaşık 1 su bardağı)
Yapılışı
1. Yoğurdu Hazırlayın: Yoğurdu bir karıştırma kabına alın, üzerine su ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Yoğurdun ayran kıvamında olması gerekir.
2. Karışımı Isıtın: Yoğurt karışımını bir tencereye alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başladığında yoğurt kesilmeye (çökelmeye) başlar.
3. Süzme İşlemi: Yoğurt kesildikten sonra ocağı kapatın. Karışımı temiz bir tülbent veya ince bir süzgeçten geçirerek altındaki suyu (peynir altı suyu) ayırın.
4. Dinlendirme: Tülbentte kalan çökeleği sıkıca sarın ve fazla suyunun çıkması için üzerine bir ağırlık koyarak yaklaşık 1-2 saat dinlendirin.
5. Servis: Çökeleğiniz hazır! İsteğe göre üzerine zeytinyağı ve baharatlar ekleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!