Evde Çökelek Yapımı


Evde kolayca hazırlayabileceğiniz çökelek tarifi:

Malzemeler

1 litre ev yapımı yoğurt (tercihen ekşi)

1 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı)

Su (yoğurdu inceltmek için, yaklaşık 1 su bardağı)


Yapılışı

1. Yoğurdu Hazırlayın: Yoğurdu bir karıştırma kabına alın, üzerine su ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Yoğurdun ayran kıvamında olması gerekir.


2. Karışımı Isıtın: Yoğurt karışımını bir tencereye alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başladığında yoğurt kesilmeye (çökelmeye) başlar.


3. Süzme İşlemi: Yoğurt kesildikten sonra ocağı kapatın. Karışımı temiz bir tülbent veya ince bir süzgeçten geçirerek altındaki suyu (peynir altı suyu) ayırın.


4. Dinlendirme: Tülbentte kalan çökeleği sıkıca sarın ve fazla suyunun çıkması için üzerine bir ağırlık koyarak yaklaşık 1-2 saat dinlendirin.


5. Servis: Çökeleğiniz hazır! İsteğe göre üzerine zeytinyağı ve baharatlar ekleyerek servis edebilirsiniz.



Afiyet olsun!