Aşure Tarifi


Malzemeler

3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı fındık (tüm ve kavrulmamış)
Yarım çay bardağı pirinç
2 avuç kuru üzüm (yaklaşık 250 gr)
2 avuç kuru kayısı (yaklaşık 300 gr)
2 avuç kuru incir (yaklaşık 300 gr) (Arzuya göre, ben aşurenin rengini bir miktar kararttığı için tercih etmiyorum)
1 portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı karanfil
2 yemek kaşığı gül suyu
1 su bardağı süt
3, 5 su bardağı toz şeker (daha tatlı sevenler 4 bardağa çıkarabilir)
Çay kaşığının ucuyla tuz, karabiber ve zerdeçal (adet yerini bulsun diye :) )

Üzeri için:
1 adet nar (tanelenmiş)
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
Toz tarçın

Yapılışı

  1. Bir gece önceden ayrı kaplarda buğday, nohut ve fasulyeyi suda bekletiyoruz.
  2. Nohut ve fasulyeyi yumuşayana kadar kaynatıyoruz. (1 gün sonra) Yumuşayınca tüm fındığımızı da ilave edip 1-2 taşım daha kaynatıyoruz.
  3. Buğdayı bir tencereye alıp yaklaşık 15 dakika kaynatıp suyunu tamamen süzüyoruz.
  4. Buğdayın üzerini 1 parmak geçecek kadar su doldurup tekrar kaynatmaya başlıyoruz. Bu aşamada pirincimizi ekleyip buğdayımız iyice yumuşayana kadar (yaklaşık yarım saat) kaynatmaya devam ediyoruz.
  5. Ayrı bir kapta kuru üzüm ve arzuya göre doğranmış incir, kayısı eklenip yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
  6. Karanfilin üzerine yarım çay bardağı su ekleyip bir cezvede karanfil iyice rengini, tadını ve kokusunu verene kadar kaynatıyoruz.
  7. Ayrı ayrı kaynayan bakliyatları bir tencerede birleştirip üzerine suyunu süzdüğümüz kuru meyveleri ilave ediyoruz (. Ve 1 taşım kaynatıyoruz.
  8. Kaynayan karışıma şeker, süt, karanfil suyu, gül suyu, portakal kabuğu rendesi, tuz, karabiber ve zerdeçalı karıştırıp kıvam alana kadar kaynatıyoruz.
  9. Pişen aşuremizi kâselere pay edip, üzerlerini nar, fındık, kuş üzümü ve fındık ile süslüyoruz.

Afiyet olsun, bereketli olsun.