Malzemeler
3 su
bardağı aşurelik buğday
1 su
bardağı nohut
1 su
bardağı kuru fasulye
1 su
bardağı fındık (tüm ve kavrulmamış)
Yarım çay
bardağı pirinç
2 avuç kuru
üzüm (yaklaşık 250 gr)
2 avuç kuru
kayısı (yaklaşık 300 gr)
2 avuç kuru
incir (yaklaşık 300 gr) (Arzuya göre, ben aşurenin rengini bir miktar
kararttığı için tercih etmiyorum)
1 portakal
kabuğu rendesi
1 tatlı
kaşığı karanfil
2 yemek
kaşığı gül suyu
1 su
bardağı süt
3, 5 su
bardağı toz şeker (daha tatlı sevenler 4 bardağa çıkarabilir)
Çay
kaşığının ucuyla tuz, karabiber ve zerdeçal (adet yerini bulsun diye :) )
Üzeri için:
1 adet nar
(tanelenmiş)
3 yemek
kaşığı kuş üzümü
1 su
bardağı iri çekilmiş fındık
Toz tarçın
Yapılışı
- Bir gece önceden ayrı kaplarda buğday, nohut ve fasulyeyi suda bekletiyoruz.
- Nohut ve fasulyeyi yumuşayana kadar kaynatıyoruz. (1 gün sonra) Yumuşayınca tüm fındığımızı da ilave edip 1-2 taşım daha kaynatıyoruz.
- Buğdayı bir tencereye alıp yaklaşık 15 dakika kaynatıp suyunu tamamen süzüyoruz.
- Buğdayın üzerini 1 parmak geçecek kadar su doldurup tekrar kaynatmaya başlıyoruz. Bu aşamada pirincimizi ekleyip buğdayımız iyice yumuşayana kadar (yaklaşık yarım saat) kaynatmaya devam ediyoruz.
- Ayrı bir kapta kuru üzüm ve arzuya göre doğranmış incir, kayısı eklenip yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
- Karanfilin üzerine yarım çay bardağı su ekleyip bir cezvede karanfil iyice rengini, tadını ve kokusunu verene kadar kaynatıyoruz.
- Ayrı ayrı kaynayan bakliyatları bir tencerede birleştirip üzerine suyunu süzdüğümüz kuru meyveleri ilave ediyoruz (. Ve 1 taşım kaynatıyoruz.
- Kaynayan karışıma şeker, süt, karanfil suyu, gül suyu, portakal kabuğu rendesi, tuz, karabiber ve zerdeçalı karıştırıp kıvam alana kadar kaynatıyoruz.
- Pişen aşuremizi kâselere pay edip, üzerlerini nar, fındık, kuş üzümü ve fındık ile süslüyoruz.
Afiyet
olsun, bereketli olsun.