Yaz bitip sonbahar yaklaşırken hem yazın leziz domateslerinin tadından vazgeçemeyen hem de kışın yemek yaparken pratiklik arayan hamarat ev hanımlarımız kışa hazırlık için domates konservelerini hazırlamaya başlarken ben de sizlerle kendi leziz tarifimi paylaşmak istedim. Şimdiden bereketli olsun, afiyet olsun ve kolay gelsin.
Malzemeler
5 kilo domates
1 kahve fincanı sıvı yağ (ayçiçek, zeytinyağı vs. damak tadınıza göre)
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Domateslerimizi güzelce yıkayıp soymadan iri iri doğruyoruz. Tencereye önce yağı koyup biraz ısıtıyoruz. Üzerine doğradığımız domatesleri ve tuzumuzu ilave edip domatesler eriyene ve koyu bir kıvam alana kadar orta hararetli ateşte ara ara karıştırarak kaynatıyoruz.
Kaynatma işlemimiz biter bitmez. Önceden güzelce yıkayıp, sterilize ettiğimiz (kaynattığımız), kuruttuğumuz kavanozlarımızı/şişelerimizi soğumasını beklemeden sıcağıyla 1 parmaktan biraz az boşluk kalacak şekilde (yukarıdaki resimdeki gibi) dolduruyoruz. Sıkıca kapaklarını kapatıp ters çevirerek 1 gün dinlendiriyoruz.
Not:
1- Kabuklarını soymuyoruz çünkü fenomen haline gelmiş vitamini kabuğunda cümlesi özellikle domatesin kabuğunda geçerli, domatesin kabuğunda daha çok var olan ve piştikçe açığa çıkan likopenin hem katarakt oluşumunu önlediği hem de kansere karşı koruduğu yönünde ciddi bulgular mevcut; ayrıca kabuğuyla pişirdiğinizde lezzeti de çok daha güzel oluyor.
2- İnce kabuklu domateslerde piştikçe domatesin kabuğu sıyrılarak rahatsız eden görüntü oluşmuyor. Ama diyelim ki böyle bir görüntü oluştu sıkıntı değil piştikten sonra el blenderi ile bir güzel çektiğinizde sos kıvamında güzel bir domatesiniz olacaktır.
3- 5 kilo domatesten fotoğrafta da görüldüğü gibi 700 ml.'lik 6 şişe doldu.